国美京华城
初二英语阅读理解及答案解析
初中英语阅读理解题型主要有主旨题、细节题、推断题、猜测词义题及正误判断题。下面是我整理的初中英语阅读理解题,希望能帮到大家!
电脑技术的优势
We are already familiar with computers—computers work for us at home, in offices and in factories. But it is also true that many children today are using computers at schools before they can write. What does this mean for the future? Are these children lucky or not?
Many people who do not know about computers think of them as machines that children play with. They worry that children do not learn from experience but just from pressing a button and that this is not good for them. They think that children are growing not knowing about the real world.
But people who understand more about computers say that computers can be very good for children. A computer can help them to learn about the real world more quickly, to learn what they want to learn and think for themselves. And for the future, don’t we need people who can think clearly, who know how to get information quickly and use it well? What do you think?
1. “To be familiar with” means to ______.
A. know nothing B. know about C. dislike D. like
2. Does everyone think computers are good for children?
A. Yes, they do. B. No, not everyone thinks so.
C. They don’t know. D. They are not sure.
3. What can computers help children to do?
A. To think clearly, to do homework and to write.
B. To play games, to do math and to copy.
C. To think clearly, to get information and to use it well.
D. To count, to clean the house and to get information.
4. Does the writer think computer is a good thing?
A. It isn’t mentioned. B. No, he doesn’t think so.
C. He doesn’t know. D. Yes, he does.
参考答案与解析:
1. B 词义猜测题。由破折号后的解释“电脑在家里、办公室、工厂都为我们工作”当然我们就已经“了解”电脑了。
2. B 事实细节题。第2段是说不太了解电脑的人认为电脑对小孩不好,而第3段则说那些懂电脑的人认为电脑对小孩有益,因此,并不是每个人都认为电脑对小孩有益。
3. C 事实细节题。由最后一段,特别是倒数第2个问句可知。
4. D 推理判断题。从最后一段可推断出作者的观点是“计算机是件好东西”。
发生在车站的小故事
John Smith was an old porter. He worked at the station. Every day he was busy carrying heavy things for the people. He was careful with his work. He was kind to everyone. He was always ready to help others.
One morning he stood in the station. He was waiting for the train. Just then he saw a man running towards the trains with a big bag in his hand.
“No train is starting. Why is he in such a hurry?” the old man thought to himself.
He went up to the man and asked, “May I help you?”
As soon as the man saw the porter, he stopped running.
“Can I catch the 10:35 train to London?” the man asked. He looked worried.
The old porter looked at him for a few seconds and said, “Well, sir. I’d like to help you, but I can’t answer your question because I don’t know how fast you can run.” Then he explained to the man, “The 10:35 train to London left five minutes ago. Can you run fast enough to catch it?”
1. What was John’s job?
2. Where do you think the man was going?
3. Why did the man run towards the trains and look worried?
4. What time was it when the man got to the station?
5. What do you think of John Smith?
参考答案与解析:
通读全文, 故事讲述的是车站搬运工John Smith有一天在火车站同一名旅客间的`一段对话,故事很幽默。
第一个问题是一个细节题,第1段清楚地说明了他的工作:John Smith was an old porter。porter的意思的“(车站、码头) 的搬运工人”,如果考生不认识这个词,也可以由He worked at the station. Every day he was busy carrying heavy things for the people.这两句话了解他的工作性质。因此第一个问题的回答:John’s job was to carry heavy things for the people at station. / He was a porter.
第二个问题是一个推理题,问题:这名旅客要去哪里。由文中这句旅客的问话Can I catch the 10:35 train to London?很容易推断出他要去伦敦。
第三个问题仍要求考生推理得出答案,问题:为什么此人看上去很急的样子朝火车赶去。很显然是因为他在赶火车。对why提问要用because进行回答,第三个问题的回答是Because he wanted to catch the 10:35 train to London.
第四个问题是推理题, 问的是:这名旅客赶到火车站的时间。由下文John的回答The 10:35 train to London left five minutes ago可知火车已开走,这名旅客赶到的时间是大约10: 40,因此第四题的回答是It was about10:40 (twenty to eleven) 。
第五个问题是归纳题, 考查考生对文章大意的理解。这个问题的回答实际上就是全文的中心句, 在第一自然段里已做了介绍。He was careful with his work. He was kind to everyone and always ready to help others.
阅读的乐趣
Reading for pleasure is the easiest way to become a better reader in English. It is also the most important way.
Some students say they don’t want to read for pleasure. They say they want to use their time to learn the rules of the language and new words. They say that pleasure read¬ing is too easy.
Many experts (专家) say pleasure reading is very important for learning English. Dr. Stephen Krashen, a famous expert on learning languages, says that pleasure reading helps you learn many important things about English. Students learn more grammar and more words when they read for pleasure. They also learn more about good writing.
Dr. Krashen tells us that pleasure reading helps each student in a different way. Each student needs to learn something different. Pleasure reading makes it possible for each student to learn what he or she needs.
Reading for pleasure is not the same as studying. When you read for pleasure, you choose your own books, and you don’t have to remember everything. There are no tests on your pleasure reading books. Pleasure reading will help you:
●learn how English speakers use English
●read faster in English
●find examples of good writing in English
●learn new words
●learn about the cultures (文化) of English speakers
1. Is pleasure reading important for learning English?
2. Which is the easier way to become a better reader, pleasure reading or studying?
3. What do some students think of pleasure reading?
4. How can we become better readers?
5. What’s the greatest advantage (优点) of pleasure reading?
参考答案与解析:
1. Yes, it is. 由文章的第1段第2句可知。
2. Pleasure reading. 根据最后一段的内容可知。
3. It’s too easy. / It’s not useful / helpful / important.根据第2段的内容回答。
4. Do pleasure reading.由第1段第1句可知。
5. We can learn what we need.由第4段可知。
纯情小泰伦
近年来,英语阅读的份量和重要性在英语学习中愈来愈突出,教师和学生对阅读能力的培养投入了很大的精力,然而收获的实际情况并不像他们所期望的理想。我整理了优秀初中英语背诵短文,欢迎阅读!
This summer, I had some special days. I joined Dongzhou International Educational Exchange Summer Camp.
First, I will tell you about our foreign teachers, they are Shrina and Rebecca. They are friendly and beautiful. They are students at Oxford University.
We talked about many things: famous people, subjects in England, different jobs, our deal days, western star signs, what can we say in a restaurant and so on.
We know lots of things, like what the difference is between "chef" and "cook", all the parts of the body…
We tried to write a letter to Principal Zhang. We made a play and we drew our own comics and tried to sell it. We gave some other students English lessons, we taught them about Chinese Dragon, Chinese Martial Arts and the Olympics.
Every afternoon, we played exciting games: Chinese Whispers, Tongue Twisters, Wheelbarrow, egg and spoon, three legs…
On the last day, we had a good time. We made black tea. We put tea bags, some milk and lots of water in to a big bowl, and then we stirred the tea until it became red and dark. Oh, it tasted good! Later, we used eggs, flour and milk to make many pancakes. To cook them is very interesting. When we finished it, the pancakes looked round and nice. We put some jam on it. How delicious! I won't ever forget it.
The summer Camp is a really good chance for me. I know the local things in England. I learned a lot and like English more. I also know better ways to learn English well.
I hope one day I can see you in England.
今年夏天,我有一些特殊的日子。我加入了东洲国际教育交流夏令营。
首先,我会告诉你我们的外籍教师,他们是Shrina和丽贝卡。他们是友好和美丽。他们在牛津大学的学生。
我们谈了许多事情:著名的人,受试者在英格兰,不同的工作,我们的交易日,西方的星座,我们可以说,在餐馆等。
我们知道很多东西,像什么区别“厨师”和“厨师”,所有的身体部位…
我们试图写张校长的一封信。我们做了一个游戏,我们把我们自己的漫画,并试图将其出售。我们提出了一些其他学生的英语课,我们教他们中国龙,中国武术和奥运会。
每天下午,我们玩刺激的游戏:中国私语,绕口令,手推车,鸡蛋和勺子,三条腿…
在最后一天,我们有一个很好的时间。我们做了红茶。我们把茶叶袋,一些牛奶和大量的水在一个大碗里,然后我们搅拌茶,直到它变成红色和黑色。哦,味道很好!后来,我们用鸡蛋,面粉和牛奶使许多薄煎饼。做饭很有趣。当我们完成它,煎饼环顾四周,很好。我们把它的一些果酱。多么美味!我永远不会忘记它。
夏令营对我来说是一个非常好的机会。我知道在英格兰本土的东西。我学到了很多,更喜欢英语。我也知道更好的方法来学习英语。
我希望有一天我能看见你在英格兰。
Everyone loves to do something when he has free time, and I do, too. What's my favorite activity? It's shopping. Shopping is so exciting and fun. When you walk along the street, you can see many different kinds and styles of clothes. They're really beautiful and new to me, so I find it hard to control myself. I want to buy everything. Of course, after shopping I have less money and I become sane because it will be a long time until I have enough money for my next shopping spree.
每个人都喜欢在他们空闲的时间里做点事情,我也一样。我最喜欢的活动是什么呢?是购物。购物是很刺激和有趣的。当你沿着大街走的时候,你可以看到不同类型和风格的衣服。对我来说,它们都是又漂亮又新的。所以我总是无法控制我自己。所有的东西我都想买。当然,购物之后,我的钱变少了,我也变得理智了。因为将会是很长一段时间直到我有足够的钱来供我下一次狂欢。
A new term began. Students all returned to school met again. They were talking about what they had done in the holidays. I was happier. I couldn't wait to tell my story. Now it's my turn. I told them I got a job in a restaurant. I worked as a waitress.
They didn't believe at first.
"Yes, it's true. "I said," I really had a hard time at the beginning. But several days later, I could do a good job. I earned six hundred yuan this holiday. "They all looked at me with their mouths open.
新学期开始了,同学们都返回学校重新见面。他们正在谈论自己的暑假生活。我更高兴,迫不及待地想告诉他们我是怎么过的。终于轮到我,了,我告诉他们我暑假期间在一家餐馆当服务员。他们起初并不相信。“是真的。”我说,“刚开始时可惨了,但几天我就做得很好了。暑假我挣了600元钱呢。”他们都目瞪口呆地看着我。
优质英语培训问答知识库