• 回答数

    2

  • 浏览数

    198

凯利的心窝
首页 > 英语培训 > 高中英文阅读

2个回答 默认排序
  • 默认排序
  • 按时间排序

可怜的tina

已采纳

1、阅读积累

要提高阅读水平,词汇量与短语量非常重要。所以要提高阅读水平,我们就得学会积累词语。我们不妨这么做:在通读全文后看第二遍,遇到生词尽可能根据上下文来猜,仍猜不出意思的,就查词典,然后将这些词抄写在一本可随身携带的小本子上。

每当有空时,就拿出这个小本子来背诵记忆。这样做不但不费时,而且效果也很好。因为不时地接触、反复地记忆,词汇量会增加得很快。

2、根据上下文猜测词义

猜测词义也是一种英语阅读能力。英语阅读理解试题中有不少这样的题目。任何一个实词,只有在一定的上下文中才能表示一个确定的词义。

上下文的作用就是帮助确定上下文中的词、短语或句子的意义。据此,我们可以尽可能地利用上下文来猜测词义,即从已知推求未知,也就是用我们所熟悉的词或短语来猜测我们不熟悉的词的词义。

猜测词义时,我们可以从三个方面来考虑:1)根据上下文已知部分进行逻辑上的推理。根据上下文猜测词义的方法有下列几种:根据定义或解释猜测词义;根据并列、同位关系猜测词义;根据同义、反义、因果关系猜测词义。

2)运用语法知识进行语法分析。3)依靠常识和经验做出判断。

3、寻找出处,对号入座

由于阅读填表题要以所读材料为依据,在通常情况下,每个空格的所填内容一般可从给定材料中找到出处或依据,在做题时要充分利用这一特点,将“空格”与“出处”对号入座,然后根据表格中已有信息的表现形式,准确填出所缺内容。

同时,值得注意的是,如果表格所填信息与原文中的“出处”基本相同,则可直接对号入座;如果表格信息与原文中的“出处”有较大出入,则要进行适当的转换。

4、逻辑推理,做好深层理解题

在实际阅读中,有时作者并未把意图说出来,阅读者要根据字面意思,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。要求读者对文字的表面信息进行分析、挖掘和逻辑推理,不能就事论事,以偏概全。推理题在提问中常用的词有:infer,imply,suggest,indicate等。

Acting is such an over-crowded profession that the only advice that should be given to a young person thinking of going on the stage is“Don‟t!”.But it is useless to try to discourage someone who feels that he must act,although the chances of his becoming famous are slim. The normal way to begin is to go to a drama sch001.Usually only students who show promise and talent are accepted,and the course lasts two years.Then the young actor or actress takes up work with a theatrical company(剧团),usually as an assistant stage manager This means doing everything that there is to do in the theatre and occasionally acting in very small parts It is very hard work indeed,the hours are long and the salary is tiny.

Of course,some people have remarkable chances which lead to fame and Success without this long and hard training.Connie Pratt,for example,was just an ordinary girl working in a bicycle factory.A film producer happened to catch sight of her one morning waiting at a bus stop,as he drove past in his car.He stopped and got out to speak to the girl.He asked if she would like to go to the film studio to do a test,and she thought he was joking Then she got angry and said she would call the police It took the producer twenty minutes to convince Connie that he was serious The test was successful.And within a few weeks she was playing the leading part opposite one of the most famous actors of the day But chances like this happen once in a blue moon

36 From the very beginning,the author puts it clearly that acting is a profession __A____

A sought after by too many B.too difficult for young people

C.for slim people only D.one can go into without special training

37.For someone who feels he must act,it is very likely that _D____

A.he will become a film star at long last B he will become a stage manager

C he will be well paid D.he will end up without any Success

38.The film producer found Connie Pratt one morning when she was __D__

A.at work in a bicycle factory B.driving past him in her car

C.going to a film studio D.waiting for a bus

39.A few weeks after the test.Connie Pratt found herself __B____

A the most famous actress of the world B.playing the leading female role in a play

C.as famous as the greatest actor of the world D.no less famous than the leading actor of the day

40 The concluding sentence “chances like this happen once in a blue moon” means D

A this is something which happens once in a while B.this is a highly profitable chance

C.this is something highly possible D this is a very rare chance

演艺界是一个人口密度过高的职业。对于想登上舞台的年轻人的唯一建议就是不要进入。但是想劝阻那些明知成功的机会很渺茫却执意要做演员的人,这种说教是无用的。要做演员通常办法就是去戏剧学院进修。通常这里只接受有前途和有天赋的学生,课程要花2年的时间。之后,年轻的女艺人或者男艺人以舞台助理的身份,参与到剧团的工作。这意味着要做和舞台相关的.所有事务和偶尔的跑龙套。这确实是很辛苦的工作,工作时间长,薪水又少的可怜。

当然,有些人没有经过长期辛苦训练,而是是通过不寻常的机会就获得了声望和成功。例如说,Connie Pratt原本是自行车厂的一个普通女工。某个早晨她在公车站等车的时候被一个开车路过的电影制作人看中了。制作人停车出来和她交谈,问她是否愿意来摄影棚试镜。Connie认为他只是在开玩笑罢了。最后她生气了,还威胁说要叫警察。最后制作人花了20分钟的时间让Connie相信他是认真的。试镜很成功。几个星期之后,她就作为女主角和当时很有名的一个男演员在一部戏中演对手戏了。但是,类似这样的机会少之又少啊。

Most people usually traveled by ship and train which are driven by steam engine. It played an important part in many kinds of vehicles several scores of years ago. Who invented steam engine and what units could be used to measure the power of engine?

The word “horse-power” was first used two hundred years ago. James Watt from a worker‟s family made the world first widely used steam engine. At first, he couldn‟t tell people how powerful it was, because there were no units at that time. Watt decided to find out how much work one strong horse could do in one minute. He named that unit one horse-power. In this way he could measure the work of his steam engine.

He discovered that a horse could lift a 3300-pound weight 10 feet into the air in one minute. His engine could lift a 3300-pound weight 100 feet in one minute. Because his engine did ten times as much work as the horse, Watt called it a ten horse-power engine.

31. The main idea of the passage is __B_.

A. James Watt invented the steam engine

B. James Watt first used horse-power as a unit of measure

C. how much power does a horse have

D. why Watt‟s engine is called a ten horse-power engine

32. The story says that Watt made the first __D__.

A. engine B. horse-power engine C. useful engine D. widely used steam engine

33. James Watt was born in _A___.

A. a worker‟s family B. a farmer‟s family C. a teacher‟s family D. a doctor‟s

steam engine

34. Watt wanted to find a way to _D___.

A. measure the work his engine could do B. tell people how powerful his engine was C. lift a 3300-pound weight D. both A and B

35. One horse-power means the __A__.

A. work a horse could do in a minute B. weight a horse could do in ten minutes C. work a horse could do in ten minutes D. weight of one horse

高中英文阅读

273 评论(14)

无形风9596

高中英语阅读题型

阅读理解题能集中、全面地检测考生从阅读中获取与加工信息的能力,客观地反映考生对阅读材料理解的准确性与透彻性。下面我跟大家分析一下高中英语阅读的题型,一起来了解一下吧!

【阅读理解的题型分析】

(一)细节题(Specific Questions)

细节题是根据短文提供的信息和事实进行提问,选择的依据必须是短文本身提供的信息。为了证明自己的观点,作者往往会铺陈事实、罗列细节以使观点更有说服力。事实与细节是文章不可或缺的组成部分。这类题型,数量上在近年高考中遥遥领先,大量事实题或细节题的出现便是一个有力的证明。细节题的发问具体,涉及内容五花八门,通常采用以疑问词开头的特殊疑问句或不完全句的形式,即便不是以what,which,how many (much,long,etc.)等疑问词引导的问句,也是以变相的问句对这类事实或细节进行提问。如:

How did Johnny deal with those quotes?

What did the store manager see a month later?

What’s the right order of the following events?

When did the work on the statue begin?

When the chapel was going to be finished, the builders found that_____.

例:44. Which would be the best title for the text?

A. The invention of the Jazz Music. B. The Father of the Jazz Style.

C. The Making of a Musician. D. The Spread of Popular Music.

真题解析:

通览全文,发现本文中所有句子都围绕Louis Armstrong展开,那么就可直奔中心词为 somebody的选项B,直接排除其余三项。

解题方法:

1、整体感知,确定文体,根据文体特点寻找主题句。

2、如果文中没有现成的主题句,则需依靠衔接过度词、句际关系等把握文章逻辑结构,分辨主题与细节,总结段落大意。

3、对比选项,谨防常见病症:以偏概全、所概括的内容与文章不相关、概括太笼统等。

(二)推理题(Inference Questions)

推理题或称推断题是阅读理解中难度最高的题类,其答案往往在短文的字面上不会出现。而推理又是阅读理解不可或缺的手段。若仅靠捕捉字面信息,把握主题,寻觅显而易见的事实细节是远不足以全面而深刻理解作者的思想和意图。因此,要善于通过逻辑推理以挖掘深层内涵。

推理不是一个独立的手段,它需要借助表面文字信息或以具体事实、实际语境,即所谓的上下文为依据进行判断。因此,正确理解字面意义,结合上下文是推断的先决条件。推理题的提问方式很多,如:

What is probably the main reason that…?

What does the passage imply about…?

Which of the following can be inferred from the passage about…?

It can be inferred from the passage that…

The passage is probably taken from a book about…

例:57. We know from the text that “BJ” _____.

A. works in the Global Hair Station B. Often greets the passers-by

C. Likes to sleep in the sun D. Is a two-year-old cat

真题解析:

寻读找到“BJ”后,参看上下文:Little black BJ has spent nearly all his two years “working”at Punch Gallery in Balmain. Owner Lain Powell said he had had cats at the gallery for 15 years. “BJ often lies in the shop window and people walking past tap on the glass,”he said.

根据句中加下划线部分,就可推断出答案是D。另外,下面的线索也有助于印证我们的推断:

Working带引号,则肯定另有蹊跷,不是一般意义上的work,A很值得怀疑。根据前一段paragraph 3 最后一句They know when to go and have a sleep in the sun.断定C项错误。它们知道该什么时候去阳光下睡觉,而不是喜欢阳光下睡觉。

下划曲线句表明,It is not that the cat often greets the passers-by, but the people walk past tapping on the glass. 所以B错误。

解题方法:

1、关注连词,分析文章逻辑结构。

2、聚焦代词,明辨指代关系。

3、抓住关键词语,利用平行结构、上下文(包括定义、释义、举例、对比、标点)进行判断与推理。

4、了解一些构词法,从词根的特殊含义入手。

(三)主旨题(Main Idea Questions)

主旨题或要旨题用来检测考生对文章的主题或中心思想的判断能力,可以问短文的标题、主要内容、主题、作者的.态度、目的、短文的基调等。主旨题是阅读理解中很常见的题类,主要是针对说明文和议论文进行提问。这类体裁的文章往往在章节的开首段直截了当地提出论点,具有开宗明义的特点。文中的其他句子都是以主题句为中心展开讨论,或说理或以事实加以论证。考生若能准确地把握文章的要旨,这类题便如探囊取物一般易解了。要旨题往往采取以下几种句式:

What is the main topic of the passage?

What is discussed in this passage?

This passage is primarily concerned with _____.

The main idea of this passage is _____.

This passage mainly deals with _____.

例:56. The purpose of the text is to _____.

A. describe computer research result

B. draw attention to teens’ computer habits

C. suggest ways to deal with problem teens

D. discuss problems teens have at school

真题解析:

比较选项,发现A项中心词describe与D项中心词discuss只是写作方法,而不是目的。所以首先排除这两项。寻读未发现建议以解决问题,所以再排除C,这样答案就只能是B了。

解题方法:

做这类题要有理有据,以文中所给事实细节为依据,全面把握作者思路与文章脉络,对隐含的观点进行合理推测与判断,深入领会作者“言外之意”,切忌主观臆断,断章取义,曲解作者本意。

(四)指代题(Reference Questions)

指代题用来测试考生在短文中理解词义和词组意义的能力。这类题型实际上可以再细分为两类:一是猜测生词词义,问题核心词常有most probably means,closest in meaning to,can be replaced by等;二是判断代词which或it的指代对象,或者根据文章进行推断,问题核心词常有infer,according to the text,known from the text等。由于解题方法类似,所以这里放在一起分析。经常这样提问:

In line 3, what does “it” refer to?

The word “spotted” (line 6) means…

The underlined part “a lump in the throat”(in Paragraph 4) probably means “__”.

The underlined words “stick with it” in the third paragraph can best be replaced by “_____”.

To which of the following is the phrase “in its own right” in line 8 closest in meaning?

例:45. The word “indicator” in paragraph 1 probably means _____.

A. maps B. services C. signs D. stations

真题解析:先对原文进行寻读并找到要猜词义的单词indicator,再参看上下文进行比较推测。此句前面共有三句话:第二句以However开头,表明中心在后句,前句则可跳过不读;第二句是含有because引导状语从句的复合句,由于问题不涉及原因,也可跳过。那么中心应在第三句“You can also find many weather signs among wild life.”通过对比,很容易得出结论:“weather indicator” means “weather sign”。

213 评论(15)

相关问答