麻酥酥Jessica
初中英语阅读理解常见题型及答题技巧
中考阅读理解不仅是令很多考生感到头痛的题型,也是最能拉开考生分数差距的题型。曾经就有人用"成也阅读,败也阅读"来形容中考阅读,足可见其重要性。通过对近几年中考试卷的研究发现,中考阅读理解的主要考查方式其实只有两种:主观题型和客观题型。关于这一点我们稍后再做详细介绍。我们先来了解一下中考所考查文章的体裁与内容,通过对近几年中考试卷的总结研究,中考阅读理解对于体裁的考查较多样,多为记叙文、说明文、应用文,有时也会考议论文。总之对于体裁的考查不会太单一。而文章的题材内容也比较丰富,一般会有小故事、日常生活事件、报刊杂志内容、文化习俗、名人轶事等。
首先,我们分析客观题的题目设置。主要有三种形式:一、细节题;二、概括题;三、推测题。那么,什么是细节题呢?就是那些考查文章中有关事情发生的具体细节的题目,如:时间、地点、人物、事件经过、方式、结果等;什么是概括题呢,就是从文章的整体层面上设置的一类综合性题目,如:为文章选择一个恰当的题目、推测本文作者想要表达的中心思想以及写作目的等;最后一种推测题是这几种题型中难度最大的,它需要建立在对整篇文章内容熟悉掌握的基础上,主要出题形式有根据文章的上下文,猜测某一个单词或者短语在该情景中的具体含义,根据所给的部分文章内容,推测文章的结尾等。
了解了客观题的出题规律,接下来就是解题技巧了。
首先,一般题目的出题模式都是一个段落出一道题,因此,同学们做题时可以按照这个思路,一段一段的向下找答案。对于做题前先看题目还是先读文章,这是一个仁者见仁智者见智的问题,同学们可以根据自己的阅读习惯进行选择。如果是先读文章的话,在通读文章的过程中一定要有意识地把一些关键词句用铅笔(tips:一定要用铅笔,而且做完题一定要用橡皮擦掉)勾画下来,以便答题时能迅速准确的找到相应的答案。如果考试时间紧张的话,最好的办法就是先读题,带着问题根据每一段开头的主题句,到相应的`段落中寻找答案。
接下来我们分析主观题的题目设置。主要有两种形式:一、根据课文内容回答问题;二、根据文章内容完成表格,翻译文章中的句子。对于这两种题型,我们应该如何解决呢?首先,有的问题的答案可以直接在文章中找到,但是需要我们足够的细心以及足够的耐心,读文章不能一带而过,一目十行。对于那些需要我们将有关信息重新组合的题目,一定要细心思考,涵盖所有信息。另外,有的问题还需要我们表达自己的观点,切记一定要结合文章的整体内容方向进行总结,再简单明了地表述出来。同学们在做这类题目的时候需要注意以下几点:1.回答不宜多多益善,而要言简意赅,一针见血;2. 无论是英译汉还是汉译英,都要符合各自语言的表达方式以及表达习惯,不能逐字逐句的强翻。
看到这里,也许有的同学会说,这些方法都太晦涩,有没有一些实际可行的从零开始的方法来提高自己的阅读成绩呢?答案是肯定的。同学们只要坚持以下几点,提高阅读能力是绝对没有问题的。
一、多练习。 理论再多再精彩终究不能做对题,"纸上谈兵"永远不如"投入实战重要";
二、要有耐心。 阅读需要耗费大量的时间与精力,同时也需要你有足够的耐心。虽然过程是痛苦的,但只要你坚持下去,终会有苦尽甘来的一天。
三、掌握一定的阅读方法与技巧。 在进行阅读的时候不要逐字读文章,遇到生词就先跳过去。你不认识的单词别人也不一定都认识,而且这个单词很有可能是不会影响那你理解文章的,因为对于那些能够影响文章理解又超出大纲要求的单词,出题人一般都会给出汉语注释的。
四、不论是对于主观题的考查还是客观题的考查,都是建立在对文章内容的理解上的 ,因此,我们在阅读时必须把它看作一个整体,在理解全文大意的前提下有针对性地挖掘一些所需的细节内容。
总而言之,掌握一定的阅读技巧和方法固然重要,但要想在阅读理解这一重要知识板块取得高分,还必须经过坚持不懈的努力。阅读理解需要扎实的语言基础以及熟练的语言能力,而扎实的语言基础来自平时严格的基本功训练,熟练的语言能力来自长期的知识积累以及运用。俗话说:"冰冻三尺,非一日之寒"。只要平时刻苦努力,打下扎实的英语基础知识,再加上科学的解题方法,阅读理解不失分就不再是一个遥不可及的梦想了。
纯爱火乐
初二英语阅读理解及答案解析
初中英语阅读理解题型主要有主旨题、细节题、推断题、猜测词义题及正误判断题。下面是我整理的初中英语阅读理解题,希望能帮到大家!
电脑技术的优势
We are already familiar with computers—computers work for us at home, in offices and in factories. But it is also true that many children today are using computers at schools before they can write. What does this mean for the future? Are these children lucky or not?
Many people who do not know about computers think of them as machines that children play with. They worry that children do not learn from experience but just from pressing a button and that this is not good for them. They think that children are growing not knowing about the real world.
But people who understand more about computers say that computers can be very good for children. A computer can help them to learn about the real world more quickly, to learn what they want to learn and think for themselves. And for the future, don’t we need people who can think clearly, who know how to get information quickly and use it well? What do you think?
1. “To be familiar with” means to ______.
A. know nothing B. know about C. dislike D. like
2. Does everyone think computers are good for children?
A. Yes, they do. B. No, not everyone thinks so.
C. They don’t know. D. They are not sure.
3. What can computers help children to do?
A. To think clearly, to do homework and to write.
B. To play games, to do math and to copy.
C. To think clearly, to get information and to use it well.
D. To count, to clean the house and to get information.
4. Does the writer think computer is a good thing?
A. It isn’t mentioned. B. No, he doesn’t think so.
C. He doesn’t know. D. Yes, he does.
参考答案与解析:
1. B 词义猜测题。由破折号后的解释“电脑在家里、办公室、工厂都为我们工作”当然我们就已经“了解”电脑了。
2. B 事实细节题。第2段是说不太了解电脑的人认为电脑对小孩不好,而第3段则说那些懂电脑的人认为电脑对小孩有益,因此,并不是每个人都认为电脑对小孩有益。
3. C 事实细节题。由最后一段,特别是倒数第2个问句可知。
4. D 推理判断题。从最后一段可推断出作者的观点是“计算机是件好东西”。
发生在车站的小故事
John Smith was an old porter. He worked at the station. Every day he was busy carrying heavy things for the people. He was careful with his work. He was kind to everyone. He was always ready to help others.
One morning he stood in the station. He was waiting for the train. Just then he saw a man running towards the trains with a big bag in his hand.
“No train is starting. Why is he in such a hurry?” the old man thought to himself.
He went up to the man and asked, “May I help you?”
As soon as the man saw the porter, he stopped running.
“Can I catch the 10:35 train to London?” the man asked. He looked worried.
The old porter looked at him for a few seconds and said, “Well, sir. I’d like to help you, but I can’t answer your question because I don’t know how fast you can run.” Then he explained to the man, “The 10:35 train to London left five minutes ago. Can you run fast enough to catch it?”
1. What was John’s job?
2. Where do you think the man was going?
3. Why did the man run towards the trains and look worried?
4. What time was it when the man got to the station?
5. What do you think of John Smith?
参考答案与解析:
通读全文, 故事讲述的是车站搬运工John Smith有一天在火车站同一名旅客间的`一段对话,故事很幽默。
第一个问题是一个细节题,第1段清楚地说明了他的工作:John Smith was an old porter。porter的意思的“(车站、码头) 的搬运工人”,如果考生不认识这个词,也可以由He worked at the station. Every day he was busy carrying heavy things for the people.这两句话了解他的工作性质。因此第一个问题的回答:John’s job was to carry heavy things for the people at station. / He was a porter.
第二个问题是一个推理题,问题:这名旅客要去哪里。由文中这句旅客的问话Can I catch the 10:35 train to London?很容易推断出他要去伦敦。
第三个问题仍要求考生推理得出答案,问题:为什么此人看上去很急的样子朝火车赶去。很显然是因为他在赶火车。对why提问要用because进行回答,第三个问题的回答是Because he wanted to catch the 10:35 train to London.
第四个问题是推理题, 问的是:这名旅客赶到火车站的时间。由下文John的回答The 10:35 train to London left five minutes ago可知火车已开走,这名旅客赶到的时间是大约10: 40,因此第四题的回答是It was about10:40 (twenty to eleven) 。
第五个问题是归纳题, 考查考生对文章大意的理解。这个问题的回答实际上就是全文的中心句, 在第一自然段里已做了介绍。He was careful with his work. He was kind to everyone and always ready to help others.
阅读的乐趣
Reading for pleasure is the easiest way to become a better reader in English. It is also the most important way.
Some students say they don’t want to read for pleasure. They say they want to use their time to learn the rules of the language and new words. They say that pleasure read¬ing is too easy.
Many experts (专家) say pleasure reading is very important for learning English. Dr. Stephen Krashen, a famous expert on learning languages, says that pleasure reading helps you learn many important things about English. Students learn more grammar and more words when they read for pleasure. They also learn more about good writing.
Dr. Krashen tells us that pleasure reading helps each student in a different way. Each student needs to learn something different. Pleasure reading makes it possible for each student to learn what he or she needs.
Reading for pleasure is not the same as studying. When you read for pleasure, you choose your own books, and you don’t have to remember everything. There are no tests on your pleasure reading books. Pleasure reading will help you:
●learn how English speakers use English
●read faster in English
●find examples of good writing in English
●learn new words
●learn about the cultures (文化) of English speakers
1. Is pleasure reading important for learning English?
2. Which is the easier way to become a better reader, pleasure reading or studying?
3. What do some students think of pleasure reading?
4. How can we become better readers?
5. What’s the greatest advantage (优点) of pleasure reading?
参考答案与解析:
1. Yes, it is. 由文章的第1段第2句可知。
2. Pleasure reading. 根据最后一段的内容可知。
3. It’s too easy. / It’s not useful / helpful / important.根据第2段的内容回答。
4. Do pleasure reading.由第1段第1句可知。
5. We can learn what we need.由第4段可知。