哈哈超man
英语 阅读理解不仅需要大家掌握足够的词汇,更重要的是要掌握一些答题技巧。那么,高一英语阅读理解有哪些答题技巧呢?下面和我一起来看看吧!
1.首先解题时要充满自信。由于平时有些同学对做阅读理解时 存在一种畏惧心理,因此考试做题时心理就难免会产生紧张感,特别 是阅读时再遇到几个生词就头脑发胀, 从而使自己的思路更加模糊不 清。其实这是完全没有必要的,因为阅读中遇到几个生词或几个难以 理解的句子是常有的事,也是正常现象。因为按大纲要求,试卷中允 许有不超过 3%的生词,只要认真分析,仔细阅读,这些生词和句子 很可能并不影响你的解题。所以答题之前首先要有必胜的信心。
2.扫读全文,理解全文主旨大意。拿到一篇文章,首先要快速 扫读全文,虽为扫读,但不可漫不经心,阅读时也应聚精会神,力求 可能多地获取材料信息,只是这次遇到生词和难句先不必去处理,不 要因纠缠文中的个别生词和难句而影响了对全文的主旨大意的了解。
3.对症下药,各个击破。了解全文的大概意思之后,再把短文 的问题简单看一遍,弄懂题意,然后带着问题再去寻读全文。这次阅 读过程中要善于抓文章中的关键词句。 寻读也就是迅速的查找需要了 解的信息,是为某些特定的问题而阅读,因此阅读时要有较强的针对 性,对与问题有关的数据,词句等仔细阅读,认真理解。
最牛高考励志书,淘宝搜索《高考蝶变》购买!
一、事实细节题
对于事实细节题,剖析一下不难看出,事实细节的内容不会单独出现,它总会与前前后后的段落内容相呼应。考生只要抓住整体大纲,看懂主题,利用内容间的因果关系,通过时间空间的关系转换,并对细节进行深入的剖析了理解,确定主题,将零碎的细节组成一个有机整体,就能深刻理解材料的内容,从而轻松解决问题。
二、归纳概括题
适合这类题型的阅读理解通常具体反映在文章的题目或一段短文的小标题上;很多文章从一开头就直接说出观点,表达中心思想。所以对于这类题型,一定要提示学生注意主题句和主题段,绝大多数的短文类似于语文的老三段,注意段与段之间的联系,注意隐藏的中心思想,准确了解文章结构,把握句与句之间的关系,注重逻辑关系,把握住文章的脉络即可。
我推荐: 英语阅读理解满分解题技巧
三、词句理解题
词句理解题主要讲究的是理解题意,通过短文的词、短语或句子的理解来充分理解题意,,碰到不熟悉的词语要避过,先略读再通读,仔细推敲,尤其是对语境的理解要准确。
四、推理判断题
推理判断题最主要的就是注重文章结构的逻辑关系,抓住关键词,结合有关的生活和社会常识,理清文章的结构层次、文章内容和文章的中心思想,推断作者的写作意图和写作目的,进行推断。
小树旁的小树
高一英语阅读理解及答案
高一英语阅读理解【4】
A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach. After the doctor had examined him carefully, he said to him, “Well, there‟s nothing really wrong with you, I‟m glad to say. Your only trouble is that you worry too much. Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago, and I gave him the same advice as I am going to give you. He was worried because he couldn‟t pay his tailor‟s bills. I told him not to worry about the bills any more. He took my advice and when he came to see me again two days ago, he told me that he now felt quite all right again. ” “Yes, I know all about that,” answered the patient sadly. “You see, I‟m that man‟s tailor!”
根据以上短文内容判断正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
1. The tailor went to see his doctor because he has got a headache.
2. There is nothing serious with the tailor.
3. A man with the same trouble as the tailor a few days ago.
4. The doctor gave the man and the tailor the same advice.
5. The tailor was worried because a man couldn‟t pay his bills.
【答案及解析】
1. 选F。根据第1句A man went to see his doctor one day, because he was suffering from pains in his stomach可知本题是错误的。
2. 选T。根据…there is no thing really wrong with you (tailor)可知裁缝的身体并没有什么大碍,故可判断此题与短文内容相符。
3. 选F。根据句子Do you know, I had a man with the same trouble as you here a few weeks ago可知本题所叙述的时间与短文内容不一致,因此可判断此题是错误的。
4. 选T。根据…and I gave him the same advice as I am going to give you可知答案。
5. 选T。通读全文我们可知:上一个病人是担心他自己不能付钱给他的裁缝,而这个裁缝的病因却是因为担心那个人不能付钱给他的。
高一英语阅读理解【5】
I‟ve loved my mother‟s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens, and white paper, I decided that the act of writing must be the more wonderful thing in the world.
Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she‟d said again, “it‟s for Elizabeth. ”
I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.
They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface(表面)”.
As years passed I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive(原谅) me.
I posted the letter and waited for her answer. None came.
My hope turned to disappointment(失望), then little interest and, finally, peace— it seemed that nothing happened. I couldn‟t be sure that the letter had even got to mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.
Now the present of her desk told, as she‟d never been able to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside —a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times.
Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that speaks louder than words.
根据短文内容,选择最佳答案。
1. The writer began to love her mother‟s desk ______.
A. after Mother died B. before she became a writer C. when she was a child D. when Mother gave it to her
2. The passage shows that ______.
A. mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter
B. mother was too serious about everything her daughter had done
C. mother cared much about her daughter in words D. mother wrote to her daughter in careful words
3. The word “gulf” in the passage means ______.
A. deep understanding between the old and the young B. different ideas between the mother and the daughter
C. free talks between mother and daughter D. part of the sea going far in land
4. What did mother do with her daughter‟s letter asking forgiveness?
A. She had never received the letter. B. For years, she often talked about the letter.
C. She didn‟t forgive her daughter at all in all her life. D. She read the letter again and again till she died.
5. What‟s the best title of the passage?
A. My letter to Mother B. Mother and Children
C. My mother‟s Desk D. Talks between Mother and Me
【答案及解析】
1. 选C。根据I‟ve loved my mother‟s desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. 可知作者当时还是个小孩子,故选C。
2. 选A。由But she lived “on the surface ”. 和全文内容可知,作者的母亲表面上很冷漠,但心里充满了对作者的爱,正确答案是A。
3. 选B。从I was “too emotional”. But she lived “on the surface”. 可知此词是指两人之间不同的看法和观点,应选B。
4. 选D。根据…a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times. 可知应选D。
5. 选C。文章的开头I‟ve loved my mother‟s desk…以及后面的Now the present of her desk told, as she‟d never been able to…可知作者是托物思人,以表达自己对母亲的怀念之情,所以最佳标题应是C。
高一英语阅读理解【6】
One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York.
“Mr Einstein,” said the friend, “ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”“It doesn‟t matter,” answered Albert Einstein. “No one knows me here in New York.”
Several years later they met in New York again. Einstein had been a world-famous physicist after then but he still wore the same old overcoat.
Once more his friend persuaded him to buy a new one.
“There is no need now,” said Einstein, “Everybody here has known me.”
根据短文内容,回答问题。
1. Where did Albert Einstein met an old friend of his? ___________________________
2. What did the friend want him to buy? ______________________
3. How about Einstein‟s overcoat? ___________________________
4. Did Einstein still wear the same old overcoat when he became a world-famous physicist? ___________________
5. What did Einstein say when the friend persuade once more him to buy a new overcoat? __________________
【答案及解析】
1. On a street in New York。所问的问题是“爱因斯坦在那儿遇见了他的老朋友?”根据One day the famous American scientist Albert Einstein met an old friend of his on a street in New York(一天,在纽约的一条街道上,著名美国科学家爱因斯坦遇见了他的一个老朋友)就能作出上述回答。
2. A new overcoat。所问的问题是 “他的朋友让他买什么?” 根据“ it seems that you need to put on a new overcoat. Look, how worn-out it is!”(“你该穿一件新大衣了。看,你的大衣多么破呀!)就能作出上述回答。
3. Very old。所问的问题是 “爱因斯坦的大衣怎么样了?” 根据文章的标题就能作出上述回答。
4. Yes, he did。所问的问题是 “成名之后的爱因斯坦仍然穿同一件破大衣吗?” 根据Several years later they met in New York again. Einstein had been a world-famous physicist after then but he still wore the same old overcoat. (几年之后,他们再次在纽约相遇了,这时候的爱因斯坦已经成了世界著名的大科学家。然而,他仍然穿着那件破大衣)就能作出上述回答
5. There is no need now. Everybody here has known me。所问的问题是 “当朋友再次劝爱因斯坦买一件新大衣时,他是怎么说的?” 根据“There is no need now,” said Einstein, “Everybody here has known me.”(爱因斯坦说:“没有必要了,这儿的人都知道我了)就能作出上述回答。